Verkoop via Amazon

Verkoop via Amazon is een mooie manier om over de landsgrenzen je producten aan de man te brengen. Met enkele stappen betreed je in één klap 8 grote e-commerce markten: Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Polen en Turkije (en uiteraard sinds 2020 Nederland zelf). Maar met enkel je product uploaden of aanbieden ben je er nog niet. Er zijn wat hordes te nemen, maar als het eenmaal staat, kun je gestaag werken aan je internationale expansie.

Talloze websites schreven er al over en er zijn ook verschillende boeken in het Nederlands over te vinden. ‘Verover Europa’ van Marco Coninx is een aanrader.

Zoals met veel dingen is het gewoon een kwestie van doen. Begin met het openen van een account en ontdek wat er allemaal mogelijk is binnen Amazon. Monkey Solutions verkoopt en helpt bedrijven al sinds 2013 succesvol via Amazon te verkopen. 

Er zijn echter enkele zaken waar je rekening mee dient te houden wil je echt succesvol verkopen. Hieronder de belangrijkste zaken op een rijtje.

Amazon verkoopaccount

Voor het aanhouden van een Amazon account betaal je maandelijks €39 euro. Daarmee kun je heel Europa bereiken, want je kunt ook je account openen voor landen buiten de genoemde 8. Daarnaast betaal je per verkocht artikel een Fee / provisie. Dit verschilt per product en is procentueel. Dus hoe hoger de prijs hoe hoger de provisie. Houdt hier rekening mee.

EAN-nummers

Er zijn onnoemelijk veel producten op Amazon verkrijgbaar. Wil je een bestaand product verkopen dan is het een koud kunstje. Je zoekt het op in het betreffende  land. Kiest voor de optie verkoop dit product, stelt de prijs in en de verzendcondities en klaar. Echter ga je hier natuurlijk de strijd aan met andere verkopers en ben je snel verwikkeld in een laagste prijs strijd.

Producten plaatsen gaat op basis van EAN nummers. Daarnaast zijn teksten en plaatjes vaak al opgevoerd. Moet je zelf plaatjes opvoeren, let dan goed op dat je aan de criteria van Amazon voldoet. Zeker bij kleding niet te onderschatten anders worden je producten gewoonweg niet getoond.

Zelf producten opvoeren kan tegelijk met hele CSV bestanden of in een handige upload tool mits je deze bijvoorbeeld koppelt aan je WooCommerce of Magento website. Of direct via een engine als Channelengine, Channable of Effect Connect

Kortom: denk er aan dat je dus een uniek EAN nummer dient te hebben, plaatjes en een goede vertaling.

Vertaling

Veel Aziatische bedrijven kennen inmiddels de weg naar Amazon in Europa wel en voeren ook wel producten in. Vaak in alle 7 de landen in het Engels (tenenkrommend weliswaar). Hierin kun je nog de strijd winnen door het verschil in verzendtijd. Beter is het echter een eigen EAN nummer aan te vragen en producten onder de eigen vlag te gaan verkopen. Houdt er echter rekening mee dat vertalingen correct dienen te zijn. In de native taal aanbieden schept vertrouwen en voorkomt verwarringen.

Klantenservice

Is alles gelukt en staan je producten op Amazon in de verschillende landen met goede plaatjes en vertalingen, dan kun je er nog voor kiezen om zelf te verzenden of het door Amazon (FBA) te laten doen. Zelf verzenden is een goede optie om in het begin te kijken of je product überhaupt aanslaat alvorens hele voorraden naar Amazon te verschepen. Dat het goed in Nederland verkoopt is namelijk geen garantie voor verkoop via Amazon in het buitenland.

Zelf verzenden brengt wat uitdagingen:

– zo dien je de klantenservice zelf te verzorgen. Vaak e-mails in de betreffende taal;
– klanten beginnen vaak in de eigen taal;
– netjes in de betreffende taal antwoorden heeft invloed op je klantenbeoordelingen
– dien je binnen 24 uur de e-mails te beantwoorden (ook in het weekend)
– heeft late beantwoording invloed op je algehele winkelscore
– klanten gaan er van uit dat retourneren gratis is
– vooral in landen als Italië en Spanje raken wel eens zaken zoek met verzending
 


FBA

Fulfillment By Amazon betekend dat je je producten naar één van de verschillende Amazon centers verstuurd in zijn totaliteit en Amazon verder de afhandeling uit handen neemt. Het verzendt uw spullen, doet de klantenservice en verzorgt eventuele retouren. Tevens kan het de producten vaak sneller leveren. Helemaal als uw voorraad in het desbetreffende land ligt. Uw kunt namelijk ervoor kiezen om vanuit 1 fulfillment center alles te verzenden of de spullen te verdelen over de verschillende fulfillment centers in Europa. Dit is dan weer van invloed op de snelheid waarmee Amazon uw spullen kan aanbieden aan de klant. Voorbeeld: uw spullen zijn in Duitsland opgeslagen, dan kan Amazon de volgende dag in Duitsland leveren.

De uitdagingen van FBA:

– je moet zeker weten dat je voorraad verkocht wordt
– voorraad terug halen kan alleen als je een adres hebt in het betreffende land
– FBA provisies zijn uiteraard hoger
– retouren zijn vaak niet meer bruikbaar en blijven dus liggen in de Amazon schappen
– je kan producten wel terug krijgen, maar daar zitten kosten per product aan verbonden


Penalty

Als je veel slechte beoordelingen krijgt maak dan je borst maar nat! De klant is koning en dat geldt ook bij Amazon. Handel je klachten snel en correct af en zorg dat je producten begrijpelijk en met een goede handleiding bij Amazon online staan. Ben je te langzaam met het beantwoorden van mail of krijg je veel klachten, dan komt Amazon vrij snel met een ultimatum. Hierin moet je in de betreffende taal uitleggen wat je gaat verbeteren aan de klantbeleving. In discussie gaan met Amazon is kansloos en Amazon kan ten alle tijden je verkoopaccount sluiten voor het land waarin zich de problemen voordoen.

Ten slotte, Gewoon beginnen 😉

Laat je vooral niet afschrikken door bovenstaande. Verkopen via Amazon opent Europa voor je. Ineens heb je meer dan 300 miljoen potentiële klanten er bij. Let er wel op dat je dit goed en slim aanpakt. Dan kan Amazon een enorme omzetstijging betekenen voor je online verkopen. Gaat het heel hard, let dan om de maximale omzetten die in het buitenland mag hebben zonder dat je belasting in het betreffende land dient te betalen. De OSS regeling van de belastingdienst biedt daarbij uitkomst.

 

Monkey Solutions kan met bovenstaande zaken helpen

Wij kunnen;

– hulp bieden bij het opzetten van verkoop via Amazon (meer info);
– producten voor u opvoeren in verschillende landen;
– Product optimalisatie en Amazon SEO
– vertalingen verzorgen voor uw producten (EN, DE, FR, IT, ES en SE);
– uw inkomende mail dagelijks monitoren en beantwoorden;
– een cursus verkopen via Amazon verzorgen

Cursus verkopen via Amazon
meer-info-amazon-verkopen

Cursus verkopen via Amazon

Binnenkort start weer de cursus “Verkopen via Marketplaces”.

Warehouse Amazon 

AMAZON WAREHOUSE fba